вселена

 

Звездите диктуват книгите

Установено е, че всеки който умее да чете, с пълно право може и да пише. Между впрочем, фантастът Рей Бредбъри е казал: “Ако искате да станете писател, трябва да напишете 500 разказа. Гарантирам ви, че никой не може да напише 500 лоши разказа”. Но за начинаещите майстори на перото би било полезно да знаят какво съветват по този въпрос звездите.

Овен
Добре е да пишете за голата истина в живота. Тъй като често се ядосвате на съдбата си, вие обичате да си записвате на лист хартия умни думи по този повод. Записвайте ги, за да не ги забравите
(така накратко ще опишете и своя живот). Започвайте всички изречения с думата АЗ, а може и така да ги завършвате. Не забравяйте, че писаната дума има дълъг живот.

Телец
За вас са подходящи прозаичните жанрове. Пишете за селското стопанство, за родните поля, за златно-валутните запаси на глава от населението. Икономическите обзори са вашата стихия. Всяка дума трябва да бъде важна и многозначителна. Като цяло вашите произведения ще се отличават с обоснованост, тежест и убедителност,

Близнаци
По-добри писатели от вас няма. С думи можете да сложите всички в джоба си. Можете да говорите и пишете едновременно, да пътувате непрекъснато за нови впечатления. Умеете да правите трогателни репортажи от мястото на събитието, да си играете с думите. Вие сте полиглоти по рождение и можете да се развивате навсякъде. Имате шансове и като издатели на речници за преводачи.

Рак
Сред вас често се срещат поети, умеещи да рецитират и да изразяват своите чувства. Пишете за природата, за птичките, за звъна на ручея, за това, което не се е сбъднало... Особено добре ви се отдават спомени от детството, от юношеството. Но можете да пишете и по проблеми на личната безопасност, да внушавате
, че “който се бои от мечки, не трябва да ходи в гората”. Посвещавайте всяка своя книга на роднините си. Ако те са много, това е начин да станете плодовит писател.

Лъв
В произведенията си вие се стараете да бъдете скромни, да избягате от своята вродена гордост. А не бива. Драматизацията и преувеличението, патосът и размахът – са необходими елементи на майсторския стил. Глезете читателя с произведения в дон-жуански стил. Пишете за победата над лошите, на благородството над подлостта. Нека всяка ваша книжка носи радост на хората. Нека знаят, че животът е празник, когато четат вашите книги!

Дева
Когато пишете монографии, правете го с гъше перо – старателно, със ситен почерк. Вие умеете да пишете, но често се питате за какво да пишете. Например за методите на правилното дишане, за хигиенните навици. Можете да пишете и научни доклади и дисертации. Листовете събирайте на купчинки, рисувайте картинките с четка. Всичко трябва да бъде приятно за окото.

Везни
Вашият избор трябва да бъдат светските клюки и любовните романи. Непременно трябва да пишете за отговорността на мъжа пред жената. Всеки ваш ред трябва да излъчва хармония и висок морал. Обсипвайте с комплименти утвърдени дейци на изкуството, те ще ви отговорят с взаимност. Всички ще четат вашите книги и ще ви хвалят, надявайки се на взаимност. Само не питайте своите читатели и ценители “Коя глава ви хареса най-много”.

Скорпион
На вас много ви импонира стилът с елементи на саморазрушение (самоизяждане). Това ще ви помогне да прем
инете на нова плоскост в битието. Ярък пример за това е великият Достоевски: “Скоро ще навърша 50 години, а все още не мога да разбера: завършвам ли своя живот или едва сега го започвам.”  Вие можете да успеете, ако пишете детективски романи, разкривате язвите на общество, бичувате немарливите следствени органи и възпявате наказателните акции против престъпните среди. Един друг-писател скорпион Марк Твен е казал: “Нищо не се нуждае толкова от поправка, както навиците на другите хора”. Всеки Скорпион отлично вижда пороците на другите, осветява ги като с рентген до най-дълбоките им части. Борбата с лошите навици и постъпки е свято право и задължение! Колко книги могат да се напишат на тази тема...

Стрелец
Време е да споделите опита си. Напишете международния пътеводител “Къде да пътуваме и как да пристигнем”. Вземете го и тръгвайте на път, а после се захванете с книгата “Няма такава страна, в която да не съм бил”. Ако не сте били, пак пишете, другите също на се били, така че нека поне да прочетат...

Козирог
Започнете с мемоарите. Няма значение дали някой ще се излъже да ги чете, хартията всичко търпи. Заключете ги в дълбоко чекмедже и хвърлете ключа в морето. За да видят произведенията ви бял свят, трябва да пишете не толкова сурово, както мислите. Непременно си направете план: От сутринта до обяд – разказ, от обяд до вечеря – повест, от вечеря до полунощ – роман:. На сутринта книгата ще види бял свят.

Водолей
Пишете научна фантастика. За всякакви самолети, катери, подводници, вседеходи. Не се стеснявайте да прокарвате нови сюжетни линии. Пишете на хвърчащи листове – това ще привлече образованата публика. Тя ще започне да ви колекционира. Употребявайте новаторски думи: преход, ускорение, дъмпинг, олигархическа надстройка – все някой може да ви разбере и оцени. Не дръжте на евтината популярност, продавайте я скъпо. Трябва да станете авангарден писател – с лице към бъдещето и с гръб към миналото.

 Риби
Който пише, не чете. Очите не гледат, ръцете сами създават – така се появяват безсмъртните произведения. Успешна тематика за Рибите е да пишат за шпиони, окултизъм, добродушни шарлатани. Те умеят да пишат “роман в романа”, да заплитат повествованието, да пишат романи без начало и без край. Впрочем, един писател Риба
, Максим Горки, е написал романа “На дъното”, но вие трябва да помните, че по-долу от дъното няма къде да паднете.

назад