вселена

 

 

 

Пихтовото масло преборва грип за едно денонощие

 

Сибирската пихта (Abies sibirica) е едно от най-древните голосеменни растения на нашата планета, които са претърпели много драматични периоди в развитието си. Пихтата е преживяла радиационен и ледников период, промени на климата, метеоритни дъждове, потопи и много други катаклизми.

Още по времето на Хипократ човечеството обърнало внимание имено на пихтата, уникалността, на която се състои в това, че тя съдържа в себе си практически всички компоненти, необходими за нормалната жизнена дейност на човешкия организъм. Биолозите смятат, че по време на еволюцията, преживявайки най-трудните периоди, за да не загине, тя изработва противоотрова. Така и до сега тя съхранява във всяка своя клетка паметта за способите за оцеляване в тези условия.

В народната медицина много се използва пихтовото масло, което притежава антимикробно, антивирусно и противъзпалително свойство.

Маслото въздейства на сърдечно-съдовата и нервна системи, оказва болкоуспокояващо действие, подобрява функцията на стомашно-чревната система, понижава кръвното налягане.

 

Rp. При хрема се препоръчва капка от маслото да се втрие в основа на носа.

Rp. При ангина се намазва гърлото с тампон. Процедурата се повтаря след 5-6 часа.

 Достатъчно е да се направят 4 процедури за пълното излекуване.

Rp. От грип можете да се излекувате в продължение на едно денонощие. Необходимо е през 2 часа да се разтрие тялото с тампон, напоен с пихтово масло и едновременно да се поставя по 1 капка във всяка ноздра.

Rp. При херпес - тампонът, напоен с пихтово масло се полага върху поразеното място за 15-20 минути.

Rp. При кашлица - 2-3 капки масло се слага в гърлото. Процедурата да се повтаря на всеки 4-6 часа и преди сън.

Rp. Подсичане и дeкубитус - намазва се с пихтово масло поразеното място. Достатъчни са 2-3 процедури.

Rp. Гъбички на краката - правят се компреси за 20-30 минути.

Rp. При парадонтоза напоен бинт се полага върху венците за 15-20 минути.

Rp. При зъбобол - върху болния зъб се полага напоен тампон за 15-20 минути.

Rp. Синузит - във всяка ноздра се слагат по 3-4 капки масло. Да се правят инхалации: в съд с кипяща вода се слагат 8-10 капки масло, покрива се главата и се вдишва парата в продължение на 15 минути.

Rp. Радикулит се лекува с компреси от пихтово масло. Желателно е компресите да се поставят след пихтова вана, преди лягане. За компреса - лист хартия се попива с пихтово масло и се поставя на болното място, завива се с вълнен шал. Държи се не повече от 20-30 минути, за да не получи изгаряне.

Rp. Остеохондроза - два пъти в годината да се правят масажи (10-12 сеанса) с пихтово масло. Препоръчва се масажите да се правят след пихтова вана или след предварително загрят болен участък на гръбнака, преди лягане. След масажа се облича тънък вълнен пуловер и се ляга в постелята.

Rp. При болки в ставите на ръцете и краката - пихтовото масло да се втрива в болните участъци.,

Rp. Бронхит, пневмония - препоръчват се инхалации с пихтово масло. Продължителност на инхалациите 5-7 минути. След процедурата болният да се разтрие с пихтово масло, да си легне и да изпие чай с мед.

Rp. Деца, болни от бронхиална астма,препоръчва се по 3-4 капки пихтово масло в топло мляко.Продължителност на лечението 7 дни.

Rp. Пристъпът на астма при някои от астматиците може да се премахне с помощта на инхалации - три-четири капки пихтово масло. Важното е да няма алергия към пихтовите продукти при такива болни.

Rp. При мастит се препоръчват превръзки-компреси с пихтово масло 2-3 пъти в денонощието. За да се избегне изгаряне, маслото се смесва с детски крем.

Rp. Подсичане и напукване по краката - да се третира с пихтово масло.

Rp. При изгаряне трета степен - изготвя се мазна емулсия (спермацет 70 % и пихтово масло 30 %), с която се намазва поразеното место. Като основа може да се избере детски крем.

Rp. При трофически язви и гнойни рани се изготвя следния мехлем: пихтово масло - 30-40 %, мазнина (детски крем, мас от язовец, гъша мазнина или неосолена свинска мас) - 50-60 %, балсам на Вишневски - 10 %. Всичко внимателно се разбърква, нанася се върху марля, налага се върху раната и се пристяга с бинт. Превръзките се сменят през всеки 12 часа. Продължителност на лечението - 21-25 дена.

Rp. Фурункули, карбункули (циреи), панариций - смес от пихтово масло 70 % и 30 % балсам на Вишневски. Сместа се нанася на парче марля и се поставя върху раната, върху марлята се слага найлон и се прави вревръзка или се закрепва с лейкопласт.

Rp. Мокрещи екземи и псориазис - балсам с пихтово масло (но след предварителна консултация с лекар). Състав на балсама: пихтово масло 30-40 %, мазнина (детски крем, мас от язовец, гъша мазнина или неосолена свинска мас) - 60-70 %. Сместа внимателно се разбърква и се нанася върху поразения участък на кожата. Процедурата се повтаря 2-3 пъти на ден, а курса на лечение продължава от 2 до 4 седмици.

Rp. Ревматоиден полиартрит - ставите се разтриват с пихтово масло в продължение на 20-32 дни.

Rp. Заболявания на черен дроб и бъбреци - да се пие 1 литър пихтова вода на ден.

Rp. Стомашно-чревни заболявания (колити и ентероколити) - да се пие пихтова вода 30-40 минути преди хранене 2 пъти на ден. Ежедневен прием на пихтово масло - 5-6 капки.

Rp. Анемия - да се пие 1 литър пихтова вода на ден.

Rp. Стенокарден пристъп - 5-6 капки пихтово масло се втриват в областта на разположение на коронарните съдове (по-надолу от зърното на лявата гърда). Ако спазъма веднага не отшуми, след 5-10 минути втриването се повтаря. Като профиластика при стенокардните пристъпи, може ежедневно да се втриват 2-3 капки пихтово масло.

Rp. Хипертония - в продължение на 30 дена 2 пъти на ден се приемат по 3 капки пихтово масло върху бучка захар. Ако след първите 2 дни честотата на пулса се увеличи с повече от 10 удара в минута, дозата трябва да се намали. В резултат от правилното лечение налягането се възстановява в норма: високото се намалява, ниското се увеличава. При възрастни хора се препоръчва лечението да се повтаря през 3-4 месеца, при млади - през 6-7 месеца.

Rp. При варикозно разширение на вените - да се взема 3 капки пихтово масло на бучка захар 2 пъти на ден - сутрин и вечер. След първите 2 дена от лечението да се правят леки масажи с пихтово масло на проблемните места. Масажът се извършва с леки кръгови движения от 3 до 5 минути 2 пъти на ден. Процесът на разнасяне започва обикновено след 4-6 ден - намаляват отоците и се скриват малките сини вени. Курс на лечение - 30 дена, след което се почива 20 дни и отново се повтаря 30-дневния курс на лечение.

 


 

назад