вселена

 

 

 

Митове за

«второто мъжко сърце”

 

Мъжът ви е станал печален, замислен или раздразнителен? На въпросите ви отговаря едва-едва или си мълчи? Може би в живота му се е настанила една от най-разпространените мъжки болести – простатита. Това е болест, представата, за която напълно се преобърна с развитието на науката. Но за нея все още съществуват много митове, които медицината е развенчала.

Мит №1

Простатитът възниква поради простуда, носене на тесни панталони, седяща работа, продължително сексуално въздържание.

Всъщност простатитът е инфекциозно-възпалително заболяване. За да се появи това заболяване в простатната жлеза (наричана още “второто сърце” на мъжа) трябва да е имало инфекция. Простудата може да бъде само провокиращ фактор. В 85 на сто от случаите простатитът е усложнение след уретрит – възпаление на пикочния канал. Това се случва, когато при сексуален контакт в мъжкия организъм проникват инфекции, предаващи се по полов път: уреаплазма, хламидии, гарднерели – които са повече от двадесет вида, чревна флора при нетрадиционен секс, патогенна флора при вагиноза на жената. Понякога простатитът е следствие от заболяванията на пикочоотделителните пътища, на хроничния пиелонефрит. При отслабване на съпротивителните сили на организма възпаление на простатната жлеза може да бъде предизвикано от микробите, обитаващи човешкия организъм.

 

Мит №2

Всеки втори мъж над 40 години страда от простатит.

Простатитът може да се хване във всяка възраст, дори при първия сексуален контакт.

 

Мит №3

Простатитът може първоначално да няма външни прояви. Острото протичане на болестта (силни болки, сякаш сте седнали на кол, затруднено уриниране, температура около 38 градуса, треска, главоболие) се случват много рядко в действителност, главно при хора със слаб имунитет или болни от диабет. И все пак, един ден простатитът дава да се разбере, че съществува. Но много мъже предпочитат да не обръщат внимание на този дискомфорт, за да не ходят на лекар. Или не се досещат, че причината за вторичното безплодие или ускореното семеизхвърляне се дължи на простатита.

 

Мит №4

Простатитът е причина за импотентността.

Той няма никакво отношение към импотентността.

 

Мит №5

Простатитът увеличава риска от рак на простатната жлеза.

Това не е истина. Аденомът на простатната жлеза възниква по други причини.

 

Мит №6

Ако симптомите на простатит не са много отчетливи, той може да не се лекува.

Ако болестта не се лекува, с времето тя ще “цъфне” в цялата си прелест. Възпалението ще прогресира, в простатната жлеза ще настъпят изменения, като например удебелявания, ръбчета. Може да се появи склероза на простатната жлеза, затруднено уриниране и т.н.

 

Мит № 7

Простатитът е нелечим.

Днес може да се излекува всеки простатит с изключени на този, който е предизвикан от вируса на херпеса. Но и при херпесния простатит може да се смекчи остротата на симптомите и значително да се намали честотата на острите реакции.

 

Мит №8

Масажът на простатната жлеза подпомага лечението на простатита.

Това е остаряла представа. Истинска полза носи обикновеният секс.

 

назад