вселена

 

Магическият календар - празници и ритуали

Магическото домакинство и домашните ритуали са свързани с годишното време и много старинни празници.

 Началото на магичната година започва с шотландския празник на огъня, който е на 21 декември. Този стар езически празник се провежда в чест на раждането на богинята на Слънцето - Митра.

На този ден се запалвал свещения огън, за да даде живот и сила на Слънцето, което се ражда след периода на зимното слънцестоене. Купете голяма, дебела червена свещ. На едната страна нарисувайте слънце и поставете свещта в свещник или огнеупорен поднос. Около свещта поставете клонки ясен, имел, кедър, розмарин, лавър, хвойна и други вечнозелени растения. Запалете свещта в навечерието на празника. Ако вие искате тя да гори цялата нощ, поставете я в голяма огнеупорна чиния и украсете съда със зеленина. Ясенът, имелът и другите растения в този ден внасят силата на природата. Те освежават домашната енергия и ни напомнят за безкрайния живот на Земята. По този начин през цялата година в дома ни ще има изобилие, топлина и светлина. През този ден не трябва да се занимавате с шиене, плетене. Ако в нощта на 21 декември изядете една ябълка, през цялата година ви очаква добро здраве, а магическото измиване ще изчисти от вас грижите и бедите от изминалите месеци. Смесете борови иглички, дафинов лист и розмарин, завържете ги в марля, сложете ги във ваната и се потопете. Ако нямате вана, облейте се с водата, в която са стояли тревите.

Навечерието на новата година и самия новогодишен празник е още една възможност да се потопите в домашната магия, за да осигурите на дома и семейството спокойна, безопасна и изобилна година. Съществуват много традиционни ритуали в навечерието на новата година. Ако запалите седем свещи в тази нощ, то успехът ще дойде във вашия дом. Няколко минути преди полунощ, отворете вратите и прозорците, за да излезе отрицателната енергия от изминалата година.

Навечерието на новата година е също отлично време , за да усилите своята собствена красота. В полунощ измийте лицето с изворна вода, запалете свещи пред огледалото и се огледайте. Вашата външност ще стане по-хубава.

В първия ден на новата година се правят много ритуали за успех. Преди всичко, не забравяйте, вашите джобове и бюфетите в този ден да бъдат пълни, тогава през цялата година ще имате пари.

Опушете ъглите на дома с хвойна. На този ден трябва да внесете в къщи вода и зеленина, за да осигурите достатъчно храна и пиене през годината.

В първия ден на новата година, не по-рано, е позволено да се закачи новия календар.

Следващият магически празник е 2 февруари. На този ден се отбелязва връщането на слънцето след зимата. В нощта, която римляните посвещавали на Венера, в дома се запалвали всички свещи, а на улицата се изнасяли факли, за да приветстват Слънцето. Този ритуал може да се изпълнява и днес, като във всички стаи се запалват лампите или свещи.

14 февруари - денят на Св. Валентин. За да може енергията на любовта да влезе във вашия дом, в този ден запалете седем розови свещи и си представете вашия дом пълен с тези чувства. Този ден е подходящ и за гадания за любов.

Време е да посадите салатата и боба.

Март отбелязва пролетното възраждане. Украсете дома си с първите пролетни цветя. Отворете прозорците и вратите, за да влезе свежия пролетен въздух. Ако имате градина, започнете да копаете и садите. Докато посаждате, си представяйте, как от семената, които вие сеете, израстват растения - силни, високи, здрави. Оградете своя участък с камъчета, върху които сте нарисували пентаграми. Поставете ги в ъглите, като звездата е отдолу, за да не привличате външно внимание.

Пролетта вземете очистваща вана с риган и мащерка.

Направете и основно почистване на дома..

21 март отбелязва пролетното равноденствие. Напълнете голям съд или ваза с вода до половината и поставете в него цветя. Сложете вазата на видно място в дома.

Ако искате да подобрите своето здраве през годината, изпийте чаша хладка вода и изяжте листо пелин.

На 21 март прегледайте своите вещи и се избавете от дрехи или други предмети, които повече не са ви нужни.

1 май се отбелязва като Белтан, празник на магьосниците. Той води началото си от римския празник, посветен на богинята на цветята Флора. Този ден е известен като Майски ден. Майските цветя - камбанки, иглики, маргаритки, рози, невен и други съединяват дома със силата на природата. За да се предпазите от интензивните магически сили, които възникват през този ден, начертайте кръст в ъглите на стаите с орехова пръчка или обиколете три пъти дома с пръчка от бъз и я закачете над вратата.

На изгрев слънце съберете росата от цветята, тревите и дърветата, измийте лицето си с тази вода. Това ще усили вашата красота.

Счита се също така, че на този ден не се дава сол или огън, за да не дадете и късмета си.

Балтан отбелязва началото на лятото, когато цялата природа достига до върха на своята енергия и сила. Нощта и денят се считали за опасни за всички, които са неподготвени за това изобилие от вибрации. В този ден е желателно да спите в своя дом.

Средата на лятото - 21 юни - класическа нощ за всякакъв род магии, включително и домашни ритуали. Това е още един празник на огъня. В навечерието на празника запалете свещи и поддържайте горенето им до полунощ, за да получите успех и благословение на дома. В тази нощ сънищата предсказват. За това е нужно да поставите под възглавницата си бял имел и да запомните съня си. Той ще се сбъдне.

Това е и време за събиране на билки, които ще ползвате в магиите, защото тяхната вътрешна енергия е най-силна именно в този ден.

Вечерта преди празника отрежете жасмин и го окачете в дома си, за да го предпазите от мълнии и отрицателни енергии.

Ако на мястото, където живеете има скали или големи камъни, положете цветя на най-високия камък с благодарност към силите на природата.

(Между другото, когато късате цветя за тази, или някаква друга цел, правете това внимателно, те са живи. И поговорете с растенията и оставете нещо - макар и съвсем мъничко от вашата енергия - в замяна на това, което ще получите.)

1 август -от древността честван като празник на урожая, не само в полята и градините, но и в човешкия живот. В това време на годината ние "жънем плодовете" на нашите действия от изминалата година. Този ден се правят кукли от пшеница и се поставят в дома за щастие и късмет.

На този празник се приготвя сладкиш с ягоди.

Днес можете да вземете и вана, в която да добавите половин чаша вино.

През целия месец август не е желателно да купувате метла, защото ще ви донесе нещастие.

Есенното равноденствие, 21 септември, отбелязва още един празник на урожая. Вие можете да украсите дома си със сухи цветя оцветени в различни цветове. Сноп пшеница също е много подходяща украса.

В действителност тези украшения се оказват символи, които въздействат на нашето въображение. Ние се свързваме с древните ритуали на урожая. Така ние живеем я унисон с природата и признаваме съответните обреди.

31 октомври - Самхейн или Хеллоуин - древен религиозен празник. Това е празник на новата година на древните келти. В тази нощ границата между духовния и мирския свят е много малка. В този ден в градината се заравят ябълки, за да се нахранят душите на умрелите през годината.

След залез слънце застанете пред огледалото и си намислете желание, и си представете, че то се е осъществило. Това увеличава шансовете да се сбъдне.

През цялата нощ на прозореца трябва да гори свещ.

В този ден прозорците и вратите не трябва да се оставят отворени, защото носи нещастие. А всички пътувания трябва да завършат до залез слънце.

Ако на простора останат дрехи след залез, в тях се вселяват странни сили, и които ги облече ще бъде омагьосан до края на живота си.

Тази нощ е подходяща за предсказания и всякакви психологически опити. Гадайте на карти, погледнете в кристално кълбо, хвърлете руни и предсказвайте, какви ще бъдат предстоящите 12 месеца.

Никога не печете хляб на Деня на Вси Светии, защото ще го изядат призраци.

След този празник идва Празника на Огъня, отбелязвайки по този начин, че колелото на годината е направило пълен оборот. Нека вашето домакинство да процъфтява с помощта на магията през всичките години!

Камелия Евстатиева

назад