вселена

Да отслабнем с яйца

Днес съществува мнението, че сред продуктите, несъвместими със здравословното хранене, яйцата заемат едва ли не първо място. Говори се, че и холестеринът в тях е много, и често провокират алергии, предизвикват салмонела. Но тази гледна точка съвсем не е правилна.

Холестеринът в яйцата е не повече, отколкото във всички други продукти от животински произход. Най-много от него се намира в жълтъка – около 1,5-2%. А лецитинът, който препятства отлагането на самия този холестерин по стените на съдовете е цели 10%! И именно заради това, лекарите са убедени, че яйца могат да ядат дори и хора, болни от атеросклероза.

Яйцата са прекрасен източник на ниацин – вещество, необходима за мозъчното хранене и образуване на половите хормони. В техния състав влиза и витамин К, отговарящ за съсирването на кръвта, и холин подобряващ паметта и изхвърлящ отровните вещества от черния дроб. Освен това, в яйцата се съдържат и витамините A, D, E, B1, B2, B6, B12, биотин, фолиева и никотинова киселина, фосфор, желязо, калций, калии, йод, мед, кобалт, а също така и ценни белтъци и биорегулатори.

Много хора смятат, че яйцата са тежка и трудносмилаема храна. Това не трябва категорично да се отрича. Всъщност е важно как са приготвени яйцата. Закономерността е следната – колкото по-дълго се вари или пържи яйцето, толкова по-бавно се преработва от организма. Идеално според лекарите диетолози е рохкото яйцето. За преработката му организмът се нуждае от един до два часа. А за твърдо свареното яйце са необходими не по-малко от 3 часа.

Яйцата не са калорична храна. Изглежда, че усещането за ситост, което се появява след едно изядено яйце е породило мита за калоричността на яйцата. Всъщност, яйцето е уникален продукт за желаещите да отслабнат. Имайки в състава си целия набор от жизненоважни вещества, то съдържа средно 80-100 калории (в зависимост от размера). И между другото, почти всички калории се съдържат в жълтъка.

От древността е известна много полезната диета за отслабване.

Първата седмица три пъти дневно вместо закуска , обяд и вечеря се изяждат по два портокала и по 3 твърдо сварени яйца (задължително варени 12 минути).

През втората, третата и четвъртата седмица се храните със същото , но към това можете да прибавите и неограничено количество сурови плодове и зеленчуци.

Портокалите ви дават всичките нужни витамини, а яйцата – протеини и други.

Има и още нещо интересно, което се говори за яйцата, а то е , че яйцата с кафява черупка са по-полезни от белите. В това няма истина. Кафяви са яйцата снесени от кокошки азиатска порода, а бели – от наши. Химическият анализ на яйцата с различни черупки не открил никаква разлика в тяхната полезност. А колкото до вкуса, направете си сами експеримент и сравнете.

Смята се също така, че пресните яйца се отличават по състав от обикновените и затова са по-полезни. В същност прясно е яйцето, снесено преди седем дни. След това вече е обикновено.

В хладилника яйцата могат да се съхраняват до 30 дни. Именно това е срокът, който се смята за критичен. Важно е също да знаете, че най-добрият начин за запазването им е да стоят с острия край надолу (по този начин се избягва налягането от въздушната камера – пространството между белтъка и черупката). За да определите дали са пресни яйцата е достатъчно да пуснете едно яйце в купа с вода. Съвсем пресното лежи на дъното, средно пресното – едва изплува, а старото – плува на повърхността.

назад