вселена

 

 

 

Ин и Ян в трапезарията

 

Както на Изток, така и на Запад, трапезарията се явява важно място за цялото семейство. Когато това помещение е подредено според правилата на фън шуй то укрепва отношенията между хората и образува здрава основа за успехи в други области на живота. Тези правила са важни за всеки ден, но с особена сила важат за подреждането на трапезата в празничните моменти, когато цялото семейство е заедно.

В идеалния случай столовата трябва да е разположена заедно с гостната и колкото се може повече в центъра на жилището.

 

Ин и Ян

Тъй като яденето е успокояващо и умиротворяващо действие, равновесието трябва да бъде леко изместено към Ин, с по-меко осветление и приглушени цветове, отколкото в гостната. Старайте се да избягвате ъгловатите мебели с ярко изразен Ян – те пречат на гостите и на членовете на семейството да се отпуснат и ги правят прекалено активни. От друга страна твърде меките столове и много тъмните завеси могат да създадат атмосфера на униние и апатия. Вие трябва да се стремите да съчетаете домашния уют и оживения разговор, да намерите точката на равновесието.

 

Цветове и елементи

Цветовете в столовата трябва да бъдат по-меки и приглушени, отколкото в гостната. Ако искате да стимулирате определена зона от стаята, достатъчно е да добавите няколко щрихи от съответния цвят. Например неголям кафяв орнамент в югозападната част на стаята ще усили качествата на Земята в този сектор, а картина в сини тонове на северната стена ще акцентира вниманието върху успешната кариера на главата на семейството.

 

Общи съвети

Много от условията за гостната са напълно приемливи и за столовата. Пространството на стаята трябва да бъде подредено по такъв начин, че енергията Ци свободно да протича вътре, а всички присъстващи да се чувстват свободно и уверено.

Зоната на столовата може да бъде изолирана от гостната с помощта на дървена решетка, огледало, картини или фотографии. Библиотечната етажерка или друг подходящ предмет също може да служи за разделителна линия.

Твърде големият прозорец или няколко прозореца в столовата се смятат за неблагоприятни от гледна точка на фън шуй, тъй като отвличат вниманието и предизвикват безпокойство, особено у децата. Независимо от това, дали столовата е разположена в отделна стая или е заедно с гостната, тя трябва да има не повече от два изхода.

Масата и столовете са главните предмети в една трапезария. Макар в идеалния случай столове да бъдат до стената, на практика това не винаги е възможно. Препоръчва се също така около масата да има четно число столове, тъй като нечетните се смятат за особено неблагоприятни – може би и заради това, че четните числа се асоциират с любовта и партньорството. Но независимо от броя на столовете съществуват определени места, създаващи най-удобната конфигурация и позволяващи на енергията Ци свободно да циркулира в стаята.

Вратата на столовата се отваря навътре, не бива да се удря в гърба на някой от столовете (това се отнася и за другите стаи).

Позицията на почетния гост е срещу вратата, но не съвсем точно насреща.

Много често най-благоприятното разположение на масата в правоъгълна стая е диагоналното, като гърбовете на столовете не са успоредни на стената. В такъв случай се явяват две места, които могат да се смятат за “почетни”.

 

Допълнителни щрихи

Може да се постави ваза с цветя на полицата над камината или огледало в далечния ъгъл на стаята.

Количеството на другите предмети в столовата трябва да бъде сведено до минимум: достатъчен е някакъв бюфет и масичка за сервиране.

Внимание:

Масата за хранене разположена в предната част на дома или на терасата се смята за неблагоприятно разположена.

Ако масата е разположена близо или пред стената, където е тоалетната, това ще окаже лошо влияние на здравето и благополучието на семейството.

 

назад