вселена

Здравословна почивка от храна!В средата на пролетта темата за пречистването и подреждането на организма е все още на дневен ред! Времето се затопля и няколко дни на по-лека храна или без храна се понасят леко.
Човек може да укрепи здравето си с намаляване или дори спиране на храната. С други думи почивката от храна или преминаването на по-лека храна, може да бъде здравословно. Разбира се, когато се прилага напълно доброволно и разумно!
Решението да се прекарат няколко дни без храна е важно да се вземе в пълен мир със себе си, а не под натиска на страха от килограмите и като вид строго самоограничение и самонаказание, защото, виждате ли, вече на нищо не приличаме.
Често хората гладуват и с цел да лекуват болести. Това върши работа, но е още по-добре да се прави преди болестите да са се появили.
Особено важно е да не се бърза и човек да не гони рекорди! Разбира се, необходимо е и да имаме известен начален опит. Човек да е спирал храната за 24 часа, като вид хигиена на стомашната система, например. Следващата стъпка е вече 3-5 дни без храна, а тези, които имат по-богат опит, могат спокойно да продължат и до седем дни.
Важно е да се започне постепенно, човек да си позволи този лукс, да поспре в това забързано ежедневие и да отдели време за себе си. Да си даде почивка и да остави тялото си в покой. Това ни зарежда и обновява!
На пазара вече има доста добри книги по темата и човек може да се ползва от съветите, които се предлагат. При все това обаче, човек е добре да се учи и от собствения си опит и собствените си усещания.
Дните без храна е нужно да се предшестват от известна настройка. Тя включва това човек да намали храната постепенно, да бъде един ден на сокове, на зеленчукови бульони или на плодове и чай. По този начин организмът по-плавно ще премине към периода без храна. Добре е след края на дните определени за гладуване, също така плавно да се върнем към обичайния ритъм на хранене. Като според срока на гладуването включим няколко дни за “загряване”.
Обикновено след 5-7 дни без храна са необходими 2-3 дни, за да се премине към обичайното хранене, ако сте вегетарианци. Ако ядете месо, е нужно да прибавите към това още ден – два.
За тези, които се боят да се лишат съвсем от храна, се препоръчва да прекарат няколко дни на по-леко хранене. Може да се опита с различни варианти. Направете си няколко разтоварващи дни. Или пък правете по един такъв ден в седмицата.
Как точно да прекарате този ден може да решите сами. Ето няколко възможности.
Оризов ден: за закуска – 1-2 плода, за обяд и вечеря 100.0 ориз сварен без сол, разделен на две порции. За обяд може да се прибави към ориза 1-2 домата, а за вечеря един плод.
Плодов ден: килограм и половина различни плодове, разпределете на три хранения. Или яжте само един плод според сезона!
Ден за сурови храни: сутрин – плодова салата или малко мюсли; на обед – сурови зеленчуци; вечерта няколко сурови зеленчука, малко сурови ядки и стафиди.
Млечен ден: 1 литър прясно мляко (или 2 кофички кисело мляко), разпределено на пет порции. Друг вариант е 5 пъти по 150.0 – 200.0 извара.
Картофен ден: На обед – 300.0 картофи сварени и подправени с кимион, 1-2 домата, 1 салатка. Евентуално 50.0 краве сирене. Вечеря – 300.0 печени картофи с 2 пресни домата или порция зелена салата.
Чаен ден: 5 пъти по 2 – 3 чаши чай по избор.
Ден на сокове: един литър плодов или зеленчуков сок, смесен с половин литър минерална вода, разпределен на 5 порции.
Вариантите могат да бъдат различни. Важно е да помислите, че е добре да се облекчава работата на стомаха, дори и когато сме здрави и работите ни се нареждат добре. Тази грижа за себе си повдига енергийното ни ниво и след такива дни се връщаме в живота подсилени и освежени.
Д-р Тодор Господинов
 

назад