вселена

Горещите вълни

Ако се отнасяте към тези жени, при които менопаузата протича с обичайните симптоми, най-вероятни и най-леки от тях ще бъдат вълните. Вълните по всяка вероятност са свързани с падане нивото на естрогена в резултат на което се променят биохимичните процеси в главния мозък, получава се пробив в регулацията на температурния режим. Проблемите в работата на терморегулатора на нашето тяло – малка жлеза, разположена в центъра на главния мозък, са подобни на проблемите в работата на всеки терморегулатор. Терморегулаторът погрешно решава, че ви е студено и включва отоплението. Към кръвоносните съдове в кожата тръгват сигнали, които ги карат да се свиват, за да се повиши температурата и вие усещате топлината. Но тъй като на вас всъщност не ви е било студено, вашето тяло бързо разширява съдовете, за да се охладите. Това предизвиква прилив на кръв към горната част на тялото и лицето – вие усещате това като гореща вълна и обилно потоотделяне. Колко силни са приливите? Много жени усещат незначителна топлина, съпроводена с няколко капки пот. При други приливите могат да бъдат извънредно силни. Някои жени описват вълните като “вулкан, който се образува върху главата им”, често се събуждат през нощта “мокри до кости”. И нищо чудно, че през деня те са раздразнителни.

 Как да облекчим симптомите на горещите вълни

За тези, които страдат от чести и интензивни горещи вълни, лекарите предлагат няколко съвета.

Водете си записки- Фиксирайте времето, интензивността и продължителността на вълните. Описвайте обстоятелствата, които ги предшестват: какво сте яли, пили, как сте се чувствали. Жените отбелязват, че вълните биват по-силни и тяхната честота нараства по време на стрес. Употребата на кафе с високо съдържание на кофеин също така може да провокира горещи вълни. Лекарите сигурно ще ви дадат някакви съвети или лекарства, но вие се опитайте сами да си помогнете. Жените, които се опитват да контролират своето състояние, могат значително да подобрят свето състояние. Вместо да се опитвате да се борите с горещите вълни, оставете временно своите занимания, седнете, отпуснете се, отпуснете ръцете и краката. Оставете горещата вълна да премине свободно през вас. Може също така да вземате витамин Е, което при много жени помага да се намали честотата на вълните. Но не забравяйте да направите консултация със своя лекар. Витамин Е може да предизвика разводняване на кръвта.

Ако вълните при вас са толкова силни, че ви пречат да съществувате нормално, обсъдете възможността за естрогенно- заместителна терапия, която се смята за най-ефективното средство в тази ситуация. Но преди това непременно се информирайте за възможните неприятни последици от тази терапия.

назад