вселена

Целият живот е Огън, Вода, Дърво,

 Земя или Метал

Дървото е здраво привързано към земята, Водата е променлива, Огънят притиска

 Какво е отношението на тази част от древното китайко учение фън шуй към петте жизнени енергии? Съвсем истинско. Във всеки от нас преобладава една от петте енергии. С нея е свързан нашият характер, кариера и личен живот.

Има няколко начина да определите преобладаващата във вас енергия. Единият от тях е не само да разберете само каква е вашата енергия, но и нейната разновидност - ин или ян. Как става това:

Ако сте се родили между 4 февруари и 31 декември преминете към точка 3. Ако сте се родили между 1 януари и 4 февруари включително, извадете една година от своята рождена година (напр. ако сте роден на 4 януари 1975 г. се смята, че сте се родили през 1974 г.). Погледнете последната цифра на годината в която се се родили и след това вижте таблицата.
 

 Числото на твоя елемент

0     Метал Ян     1     Метал Ин     2     Вода  Ян     3     Вода  Ин     4     Дърво Ян
5     Дърво Ин     6     Огън  Ян      7     Огън  Ин     8     Земя  Ян    9     Земя  Ин

Обикновено в човек си взаимодействат три енергии: една главна и две допълнителни. С помощта на таблицата можете да разберете вашата основна енергия, а допълващите трябва да откриете сами според описанията на всичките пет енергии. Съътношението на енергиите във вас могат да се променят в зависимост от вашето физическо и душевно състояние. Освен това се смята, че ако човек е здрав и в него всичко е наред, то в течение на целия живот това съотношение може да се промени до 20%. При това преобладаващата енергия ще си остане такава, какво е била в първите дни. Но ако животът по някакъв начин не върви (човек боледува тежко, никак не може да устрои личния си живот, винаги има проблеми с работата си, няма деца) то може да се предположи, че в резултат на някакви жизнени процеси е настъпило нарушаване на баланса и сега преобладава не тази енергия, което е присъща на рождената.
 

Дърво
Хората, в които преобладава енергията Дърво от една страна са вкоренени в земята, а от друга - издигат се над действителността и могат да гледат на нея от далечно растояние. Те се държат здраво на своите корени. За тези хора е много важна личната свобода, и за това голяма част от силите си изразходват, за да съхранят и обезопасят себе си. Защитавайки своята свобода, хората Дърво могат да се окажат придричиви, неловки и груби. Заради това те често предпочитат да бъдат сами. Способни са да се въртят в широк кръг, но само ако могат да съхранят своята индивидуалност и независимост. За тях е много важно пространството - както физическата територия, така и душевната. Те отлично знаят границите си и по болезнен начин реагират на нахлуването. Да речем, не понасят, когато на гости им идватт роднини и остават да спят в тях. Също така не обичат някой да се намесва в техните преживявания. И те самите също не искат да задълбават в себе си - за тях това е твърде болезнено. Те предпочитат да мислят за това, което е видимо, да живеят своя външен, а не вътрешен живот.

Дърво са типични екстраверти. Интуицията им не е развита. Не търпят да говорят за миналото, предпочитат да мислят за бъдещето. Обичат фантастиката и не обичат носталгичните филми. Интересуват се от странни хора и истории, тъй като и те се славят като чудаци.

Кариера. Хората Дърво са много работоспособни, могат да работят много повече отколкото другите. Рядко се оказват лидери, понеже не обичат да им се обръща внимание. Обичат да правят планове, проекти, нещо грандиозно. Осъществяването не ги интересува, не им е интересно. Ако попаднат на длъжност, която им дава възможност да планират, те ще се чувстват в свои води. Те не търсят обществено признание, достатъчно им е да са ценени в кръга на професионалистите. Дори за работо предпочитат дрехи, които не ограничават свободата на движение: дънки и пуловер. Могат дълго време да ходят с една и също дреха, с еднаква прическа и грим.

Дом. Трябва да бъде просторен, с необходимия минимум вещи, пълен със светлина и приятни усещания.

Личен живот. Хората от този тип предпочитат любовта - дружба. Не поемат никакви отговорности по отношение на любимия. Не проявяват своите емоции, често казват, че те им липсват, останала е само логиката. Живеят според разума и чудесно разбират проблемите на другите. Ако приятелите им дойдат при тях за съвет, те винаги ще им помогнат да се ориентират в ситуацията, но не бива да им се оплаквате. Те не понасят това. С любимия човек често предпочитат да живеят отделно, не се нуждаят от много секс. Ако сключат брак, той често е по сметка.

Ако тази енергия е твърде силна. Този човек не е в състояние да се приспособява, твърде консервативен, не умее да възприеме и обработи правилно информацията. Твърде самостоятелен и не приема никакви чужди мнения. И ако възникне опасност, например ураган, често го изкоренява.

Ако тази енергия липсва. Тогава човек се носи като лист, и не знае къде е попаднал. Той няма собствено мнение и често не знае какво иска.
 

Вода
Водатата е свързана с творчеството и интуицията. Хората Вода се способни да видят едновременно миналото, настоящето и бъдещето. Основните техни потребности са общуването и информацията. Много чувствителни и задълбочени. Те са като река, която заобикаля всяко препятствие и тече както й е удобно. Човекът Вода преживява чуждите емоции както свои собствени. Това често го обърква и не знае къде е той самия и къде е неговото страдание. Главният въпрос на живота им е - "Кой съм аз и каква е моята цел?". Тези хора не очартават свои лични граници и територии. Вода са непостоянни и непоследователни, често променят своите решения. Разговорите и споровете са нещата, които най-обичат да правят. В същото време те чувстват и чуждите тревоги. Най-доброто лекарство за тях е да излязат извън града. Там, сред природата, в главата им всичко се прояснява. Ако нямат такава възможност, могат да се "полекуват" в картинната галерия. Всяко докосване до красотата действа лечебно на хората Вода. По същия начин им помага и творчеството – изразяване на  собствените емоции.

Кариера. Хората Вода обикновено имат творчески професии. Притежават добър слух. Пишат стихове и обичат да съчиняват поучителни истории. В своите професии не са неуправляеми: в каквито и рамки да ги поставите, те въпреки всичко ще излязат от тях. Вода не трябва да заемат постове, където е нуждо да се вземат решения - те са абсолютно неспособни за това. Тяхната любима форма на работа са творческите срещи, беседи, преминаващи на чаша кафе. Най-добри резултати човекът Вода може да постигне, ако към природната си интуиция добави и образование.

Дом. Най-добре е да бъде извън града. Ако няма такава възможност, трябва да намери жилище в близост до градския парк, за да може в всеки момент да отиде на разходка. В дома на Вода трябва да има мека светлина, не твърде силна. Интериор - романтичен.

Личен живот. Човекът Вода не може да бъде сам твърде дълго време. Неговото място е с компании, и за него е много важно да чувства хармония и спокоствие. Към хората, които нарушават това усещане, се отнася крайно рязко, дори с ненавист, въпреки спокойния си характер. Вода много добре знаят какво означава любовта и страданията, свързани с нея. Любовта за тях често се явява като наркотик, единствената радост за която те живеят. Те са лекомислени и невзискателни в секуалните си отношения, често имат много партньори. За тях идеалния партньор в любавта и секса е също като тях гъвкав, успяващ да се приспособява към промените, които стават с тях. Те не понасят тежките емоционални сцени, скандали и разправии - винаги ги избягват.

Ако тази енергия е много. Ако водата тече бурно, човек сам не може да се справи със своите емоции, не е в състояние да анализира ситуацията, не може да контролира нито себе си, нито окръжаващата го действителност.

Ако тази енергия липсва. Интуицята изчезва, бързината на реакцията също: човек застива в неподвижност и не разбира, каква да прави и накъде да плува.
 

Огън
Хората Огън се интересуват слабо от миналото и настоящето, те се стемят към бъдещето. Те често действат без да анализират. Главното им качество е жаждата за живот във всичките му прояви. Искат да проникнат в същността на ситуацията, всичко да опитат, да видят и да вземат в ръце. Те са честни и никога не лъжат. Лошото е това, че те казват истината, от която боли. Мислят рядко за другите, интересуват се само от себе си. Заради това ги упрекват често в егоизъм. Те знаят всичко за себе си, но предпочитат да не обсъждат своя вътрешен живот. Не обичат принудата и мудността - искат всичко да става бързо и без проблеми. Във всекидневието са крайно нетърпеливи. Човекът Огън има ясна представа за това, как трябва да е устроен животът и когато тази тяхна представа не съвпада с действетелността, стават уязвими. С тези свои представи те лесно вдъхновяват другите хора, които те не знаят накъде да се движат. Те са пълни с мъжество, оптимизъм и жизнена сила, която буквално зарежда другите. Хората Огън се крайно невнимателни, не умеят да преценяват пътя за постигане на целите и затова често попадат в сложни ситуации. За тях поражението е страшна трагедия. Обичат хумора и лесния начин на живот.

Кариера. Хората на Огъня са харизматични лидери, знаещи къде и как да поведат цялото човечество. Но само тогава, когато имат надежден екип, които може да доведе нещата до край. Сам човек Огън не е в състояние да върши рутинната робота. Той може да състави концепсията за съществуването на фирмата в близките десетилетия, но с какво ще се занимава фирмата утре от 9 до 6 не е негова работа.

Дом. Дом за човека Огън не е нужен. Всички домашни задължения и отговорности за него са катастрофа, дори и да става дума за жена. Човекът Огън може да живее спокойно във всеки дом, при положение че няма да му се наложи тепърва да го строи, а след това да мие чинии и да прави ремонти.

Лични отношения. Партньорът на човека Огън трябва задължително да му се възхищава във всяко едно отношение, иначе техните отношения ще са невъзможни. Ако се намери такъв партньор те могат да станат верни спътници за цял живот. Но ако го упрекват често в непостоянство, тези хора бързо ще му станат безинтересни. В хората Огън няма нищо общо със спокойните и задълбочени в себе си личностти - именно за това и се интересуват от тях. Хората Огън се разгарят в безумна страст, изучават пъртньора и... бързо намират друг, още по-необичаен. Не допускат близо до себе си никого.

Ако тази енергия е много. На човека не му достига мъдрост, здрав смисъл и учтивост. Те се хвърлят към своята, често ефимерна цел, и "плюят" по всички останали.

Ако тази енергия липсва. Човекът въобще не проявява своите чувства. В него може и да има някакви емоции, но входа за тя е абсолютно забранен. Поради това околните не го разбират, а за самия него преживяванета е тежко и трудно.
 

Метал
Хората Метал обичат екстремалните ситуации. Те са много самостоятелни. Могат да изглеждат ледени и непристъпни - но вътрешно страдат от това чувство на изолация. Те се отнасят много сериозно към живота, при тях всичко е организирано. Хуморът не е привичен за тях. Те са проницателни, много ситуации и хора те виждат като през рентген, но тази проницателност е с цел да могат да устроят по-добре своя живот. Те не обичат шумните компании и мероприятия. Във всички сфери от живота те могат да бъдат много агресивни, и в секса, и в кариерата, и в общуването. Никога не клюкарстват и пазят чуждите тайни. Те се интересуават от всичко, свързан с "тъмната" част на живота - привличат ги окултните науки и психологията. Те са добре осведомени и подготвени и обичат да демонстрират това. Основната идея е следната - само ако се спуснеш до дъното, може да започнеш да се изкачваш нагоре. Те се склонни да изпадат в дълбоки депресии и веднага се превръщат в жертва на обстоятелствата. Но след кризите те се възраждат като феникс за нов живот. Колкото по-ниско падат, толкова по-високо се изкачват след това.

Кариера. Хората Метал се отнасят много сериозно към кариерата и често се натоварват с непосилни задачи. В трудни ситуации те са още по-добри изпълнители. На тях можете да възложите практически всяка задача и те ще я изпълнят, но не трябва да злоупотребявате с това.

Дом. Хората Метал изобщо не обръщат внимание на това, какво ги обкръжава. Във всеки дом те живеят като в хотел. В каквато и обстановка да живеят, те никога няма да възразяват, но и не очаквайте да ви благодарят за удобствата.

Лични отношения. Човекът Метал често страда от самота и не се решава да я изостави, поради страха да не бъде отхвърлен. Той встъпва в отношиея с човек, който не засяга неговата индивидуалност. Неговият брак прилича на съюз на две стоящи една до друга скали. Когато Метал намерят за себе си партньор, те му остават верни за цял живот и са готови да понесат всички негови грижи и отговорности. Ако някой се опита да ги нарани, не нанасят мълниеносен, ответен удар и изчезват завинаги. За тях секса е важен, те са много чуствителни, но търсейки удоволствие само в своите желания.

Ако тази енергия е твърде много. Хората стават много приказливи, несправедливи, уверени в своята непогрешимост. Започват да нахлуват в чуждата душа и настойчиво се опитват да ръководят всичко.

Ако тази енергия липсва. Хората стават независими, не умеят нито да помогнат, нито да приемат помощ, не ценят нищо и никого, смятат че са неразбрани и отхвърлени.
 

Земя
Хораат Земя са епикуреи и се наслаждават на живото като такъв. Те ценят положителните преживявания. Радват се на простите неща: да ходят боси по тревата, да отпуснат ръка в реката, да се любуват на залезите. Техния живот е пълен със смисъл. Те са много уравновесени хора, знаят цената си, познават себе си и нищо на никого не доказват. При тях всичко е ясно и разбираемо. Обядът е приготвен, подът е изметен. Всичко е подредено. Те вършат всичко без да бързат и с удололствие. Жената Земя има една слабост - обожава телесните удоволствия - масаж, вана, сауна. Готова е да изхарчи за тях всичките си пари и свободно време. Ней-неприятното качество на Земя е тяхната твърдост и инат. Веднъж убедени в правото на своите принципи, той става страшно консервативен. И дори да се случи нещо свръхестествено, той не е готов да промени.

Кариера. Човекът Земя е чудесен администратор, работещ в "санка". Той е способен да подготви и организира всичко, само за да не го накарате да контролира нещо или да отговоря за действията на другите хора. Той е готов да отговаря само за себе си и винаги изпълнява работата си не само качествено, но и така, че да е удобно и за другите. Дори и да има в главата си интересна идея, той ще мълчи до последно, няма да се реши да я сподели. Затова хората Земя често избягват по-досетливите хора.

Дом. За човека Земя това е истинското място в живота, раковината, от която поглежда навън, знаейки че винаги може да се вмъкне обратно. Колкото по-нисък е етажа на който живее, толкова по-добре. Обзавеждането на дома доставя огромно удоволствие. Главно условие - метална врата, шпионка...

Лични отношения. Хората Земя се чувстват като господари по отношение на семейство и партньора. Всичко, което им принадлежи, не си го дават. Те са ревниви и много се страхуват, че ще ги изоставят. В партньорските отношения за тях са много важни знаците на привързаност и телесен контакт (прегръдки, целувки, милвания). За тях любовта означава умение да делиш с партьора не само пари и дом, но и обикновените радости в живота - заедно да лежите на земята и да гледате облаците. Мъжете много ценят жените Земя, поради тяхната любов и преданост.

Ако енергията е много. Човек се стреми към свръх опека над близките. Твърде ревнив и консеравативен и към всичко, което го обкръжава, се отнася собственически и властно.

Ако тази енергия липсва. Тези хора страдат от комплекс за непълноценност и от различни други страхове.

назад