вселена

Лечебните тайни на чая

 

Англичаните пият чая с мляко, монголците – също. Мароканските араби го пият с мента, тибетците с краве масло и ечемичено брашно. Турците пият само своя турски чай. Руснаците обичат черния чай – по-силен, по-евтин и почти винаги подсладен и с кифлички. В средна Азия пият зелен чай, но всякакъв – с прах и твърди клонки. И само китайците пият истински чай. А ние, макар и вече да правим разлика между чай и билкови отвари, все още  сме далече от изкуството на чайната церемония. Но добре е да знаем някои неща за чая:

 

Какъв сорт чай да изберем?

Това изобщо не е лесна работа, но можем да се възползваме от някои общи правила, измислени от майсторите на чая:

Децата и юношите трябва да пият слаб чай, а също така и да изплакват устата си с чай. В периода на половото съзряване е по-добре да се пие зелен чай, а пък червения и черния да се запарват много леко. При момичета в периода на установяване на менструалния цикъл психиката е доста нестабилна, затова най-подходящ е чаят с цветчета, който чисти черния дроб и помага да се изхвърлят токсините, да се нормализират физиологичните процеси, да се установи редовността ни менструалния цикъл. Този чай е полезен също така за страдащите от простатит и за мъжете с увеличена простата. За жените след раждане е полезен червеният чай с кафява захар. За хората със стомани заболявания е особено подходящ ментовият чай, а за страдащите от заболявания на черния дроб – чаят с цветчета. Черният чай е незаменим за хората, които се занимават  физически труд, а зеленият е за хората на умствения труд. За желаещите да свалят излишни килограми идеален е чаят У-лун и Пу-ер. Японците наричат улунския чай вълшебно лекарство за красота и здраве. Французойките наричат юн-нанския пу-ер враг на мазнините. При това пу-ер не поврежда стомашната лигавица, а улунският чай притежава пикочогонно действие. Тъй като съдържанието на кофеин в тези два вида чай не е високо, то те нямат противопоказания.

При покупка на чай трябва да се обръща внимание на цвета и аромата  на чая. Свежите чаени листенца имат ярък цвят, хубава форма и плътна структура. Листенцата на стария чай са безцветни и лесно се стриват на прах. При запарване пресният чай бързо дава характерен аромат и листата се разтварят, водата се оцветява в прозрачно жълто. Затова чаят трябва да се съхранява в херметическа опаковка, в сухо, но добре проветрено помещение. Не е необходимо да се купува чай в големи количества, тъй като при дълго съхранение той губи ароматичните и вкусовите си качества.

 

Кога какъв чай да пием?

През пролетта е полезно да се пият ароматни чайове с цветчета с гъст аромат. Те отстраняват натрупалия се през зимата студ, подсилват ни с необходимите витамини и минерали.

През лятото – зелен чай. Той дава усещане за свежест и прохлада и благодарение на високото съдържание на аминокиселини помага по-лесно да се понасят горещините.

За есента е идеален У-лун и Цин-ча. Те заемат средно положение между зеления и червения чай. Те отстраняват от организма излишните мазнини и възстановяват дейността на жлезите с вътрешна секреция.

През зимата е най-добре да се пие червен чай. Той дава усещане за топлина. В съчетание с мляко и захар повишава топлината в тялото, оказва благотворно влияние на храносмилането и усвояването на мазнините.

 

Колко чай да пием?

Прекалената употреба на чай натоварва сърцето и бъбреците. Силният чай води до възбуда на главния мозък, до учестено сърцебиене. 4-5 чашки не много силен чай през деня е оптималното количество за възрастен човек. Слабо запареният чай ободрява, възстановява умствените и физически сили, но не възбужда и не влияе на съня.

 

Съществауват също така и забрани за чая:

 

Забрана №1 – Чай на празен стомах.

Според китайците не бива да се пие чай на гладен стомах, защото тогава студената природа на чая може да охлади далака и стомаха, което е все едно в дома ви да проникне вълк.

Забрана №2 – врял чай.

Твърде горещият чай стимулира гърлото, хранопровода и стомаха и може да доведе до болезнени изменения в тези органи. Честата употреба на чай с температура по-висока от 62 градуса може да доведе до различни стомашни заболявания. Температурата на чая не бива да превишава 56 градуса.

Забрана на №3 – студен чай.

Докато топлият и горещият чай дават бодрост, правят съзнанието и зрението ясни, студеният чай дава странични ефекти: задържане на студа и влагата.

Забрана №4 – много силен чай.

Високото съдържание на кофеин и танин в силния чай може да стане причина за главоболие и безсъние.

Забрана №5 – дълго запарване на чая.

Ако чаят се запарва дълго или се вари, тогава чаеният фенол, липидите, етеричните компоненти започват самопроизволно да се окисляват, което не само лишава чая от прозрачност, от вкусови качества и аромат, но и значително снижава неговата хранителна стойност за сметка на окисляването на витамините С и Р, на аминокиселините и други ценни вещества. Освен това, когато чаят се запарва дълго, той е подложен на въздействието на околната среда, в него значително се увеличава съдържанието на микроорганизми (бактерии, гъбички).

Забрана № 6 – многократно запарване.

Обикновено след третата-четвърта запарка в чаените листа почти нищо не остава. Експериментите показват, че първата настойка изтегля приблизително 50% от полезните вещества, втората – 30%, а третата едва 10%, четвъртата – 1-3%. Ако чаят се запарва повече пъти, в него могат да влязат и вредни вещества, които се съдържат в него.

Забрана №7 – чай преди ядене.

Чаят, изпит преди ядене разрежда слюнката, храната започва да изглежда безвкусна, по-трудно се усвоява протеина. Следователно чаят трява да се пие 20-30 минути преди ядене.

Забрана №8 – чай веднага след ядене.

Съдържащият се в чая танин може да доведе до втвърдяване на протеина и желязото в храната, което затруднява тяхното усвояване. Ако искате да пийнете чай след ядене, трябва да изчакате 20-30 минути.

Забрана №9 – пиене на лекарства с чай.

Дъбилните вещества, съдържащи се в чая при своето разграждане образуват танин, от който много лекарства образуват утайка и трудно се усвояват.

Забрана №10 – вчерашен чай.

Чаят, който е престоял едно денонощие не само губи своите витамини, но високото съдържание на протеини и захари става хранителна среда за бактериите. Но ако чаят не се е развалил, той може да се използва за лечебни цели, но само като външно средство. Престоялият едно денонощие чай е богат на киселини и флуор, който възпрепятства кръвотечението от капилярите, затова такъв чай помага при възпаление на устната кухина, болки в езика, екземи, кръвотечения от венците, повърхностни наранявания на кожата, гнойни пъпки. Промиването на очите с вчерашен чай помага да се намалят неприятните усещания при зачервяването и сълзенето на очите, а изплакването на устата след ядене не само оставя усещане за свежест, но и укрепва зъбите.

Водата

Най-добрата вода за приготвяне на чай е изворната и особено от извори, които са близо до месторождението на чая, който сте си избрали. Това, разбира се, рядко е възможно, затова водата трябва да бъде поне чиста и мека. Можете да я филтрирате през домашен филтър, а ако нямате такъв, можете да оставите съда с вода за едно денонощие, за да се утаи хлорът и вредните примеси.

назад