вселена

 

Ароматерапия -

лечение с удоволствие

 

Ароматите носят вдъхновение, здраве и вътрешна хармония. С тяхна помощ вие ще забравите яда и грижите, ще се освободите от страха и болката.
Гизела Була

 

В течение на много векове човекът се е стремил да опознае тайната на ароматите, да ги извлече от растенията и да ги накара да му служат.

Ние използваме аромати още от детството си, правим го просто и естествено и не се нуждаем от специално обучение и термини. Скилидка чесън, ментов или липов чай, настъргана лимонова кора, гаргара с босилек, букет току-що откъснати рози. Ароматите са неделима част от живота ни.

Откъснатите рози бързо увяхват и губят качествата си, листенцата на жасмина изсъхват, а под снега не може да се намери мента. Затова хората са се научили да събират ароматите на растенията и задълго да съхраняват вълшебните им свойства. Като етерични масла ароматите имат по-голяма концентрация, удобни са за използване, предоставят възможност на европейците да оценят прелестта на чаеното дърво или евкалипта.

Ароматите, материализирани в течност, се наричат етерични масла, а начинът на употреба и лечение – ароматерапия.

Ароматерапията е метод за лечение чрез използване на натурални етерични масла, въвеждани в организма през дихателните пътища, кожата и (или) лигавиците.

Повече от 6000 години човечеството познава чудодейното действие на натуралните етерични масла с техните лечебни и пречистващи свойства и неповторими аромати. В наши дни изкуството на ароматотерапията се разпространи по цял свят. Стараем се да намерим равновесието, загубено в съвременния живот, като се обръщаме към древните мъдрости и откриваме отново благотворното действие на ароматичните масла.

Стресовете, замърсяването на околната среда, неправилното хранене, тревожният и застоял начин на живот са вредни за тялото и душата. Аромаптерапията използва могъществото на чистите етерични масла, като въздейства върху обонянието и осезанието и възстановява хармонията.

Историята на използване на етеричните масла в страни като Китай, Индия, Персия и Египет идва от дълбока древност.

Древният Египет действително е бил велика цивилизация в използването и развитието на ароматерапията. В ежедневието си древните египтяни са употребявали множество аромати. Използвали са ги за дезинфекция на въздуха в жилището, за грижа за кожата на тялото, за ароматизиране на вани и бельо. Добавяли са ги към храната и виното. При лечение на много болести Хипократ е препоръчвал на пациентите си всекидневно да вземат ароматизирана вана и да си правят масаж с маслата. Етеричните масла са се прилагали не само в бита и медицината. Древноегипетските жреци са ги използвали по време на религиозни церемонии, за да накарат хората да изпаднат в транс, да влияят активно на съзнанието им и да ги подчиняват на волята си.

Тайните на получаването и прилагането на етеричните масла са били известни само на избрани хора, защото лечебните свойства на ароматите се считали за свръхестествени и се разкривали само на посветените.

Страните от Изтока са имали свои традиции в ароматите. В Индия смятат, че ароматите разкриват душата и настройват ума. Например, при строежа на храмове в разтвора се добавяли етерични масла по тайни рецепти, което не само спомагало за дезинфекция на въздуха в помещението, но и създавал прохлада, предразполагаща към покой, размисъл и медитация.

През цялата си история етеричните масла са били символ на богатство и са били поднасяни като най-ценни дарове. За съжаление, много от тайните на ароматерапията като изкуство за лекуване са изчезнали във вечността заедно с великите империи. Затова сега се налага да ги преоткриваме.

В началото на ХХ век френският химик Рене Морис Гатефос при провеждане на опит в лабораторията случайно изгорил ръката си и я потопил в намиращия се наблизо съд с лавандулово масло. За негово учудване, раната заздравяла доста по-бързо от обикновеното, без да останат никакви белези. Това го заинтересувало и Гатефос започнал да изучава по-подробно свойствата на лавандуловото масло. Точно той е предложил термина “ароматерапия”.

По време на Първата световна война етерични масла от мащерка и лавандула са били използвани за лекуване на огнестрелни рани и стерилизация на инструментариума.

 Етеричните масла са природни антибиотици
– те не само убиват бактериите и вирусите, но и стимулират имунната система. Ние пием антибиотици дори и в онези случаи, когато можем да минем и без тях. Колко по-добре би било да използваме лечебното действие на етеричните масла.

Въпреки че ароматерапията е играла съществена роля при великите цивилизации, днес ние не се връщаме към традиционната медицина от миналото. Изкачваме се на нов кръг на спиралата: прилагане на вече известни и проверени във вековете сведения за ароматите и внедряване на нови на по-високо научно ниво, основаващо се на дълбоко познаване на биологията на човека.

Ароматерапията е чудесен и мъдър, напълно научен метод за профилактика и лечение на много болести. Ясно е, че тя не може да замени класическата медицина с огромното количество фармацевтични препарати. Всяко нещо си има място. Без да отричаме медикаментозното лечение, можем да говорим за очевидните предимства на биологичноактивните вещества на растенията при профилактика и терапия на редица патологични процеси.

Използването на етерични масла ще ни позволи да победим неразположението, да укрепим здравето си и да направим живот си по-добър във всяко отношение.

Внимателно с фалшификатите

 От научна гледна точка етеричните масла са многокомпонентни органични съединения от терпени, спиртове и алдехиди, кетони и други въглеводороди, които етеричномаслените растения изработват.

Понастоящем са известни около 200 етерични масла, които, ако се използват умело, притежават изразено лечебно действие и нямат странични ефекти.

Химичният състав на етеричното масло е много сложен. Количеството органични и неорганични вещества в него варира от 120 до 500. Затова не е възможно да бъде произведено по изкуствен, химичен начин. Ето защо синтетичните масла нямат лечебните свойства на натуралните етерични масла, но също така са и опасни за използване при ароматизиращите лампи и най-вече за вътрешен прием.

Затова, за да запазим здравето си, трябва да се отнасяме предпазливо към този род фалшификати и да помним, че синтетичните или натурализирани (получени по изкуствен начин, но имащи природен аналог) масла могат да се използват само в парфюмерийната продукция.

Ясно е, че синтетичните масла са много по-евтини и нямат “чистия” аромат на природните етерични масла.

100% натурални етерични масла можете да закупите от тук

Основни принципи на ароматерапията
Методи за прилагане на етеричните масла
Етерични масла според основните им свойства
Етерични масла при различни физиологични състояния на организма
Роза и жасмин гонят тъгата

 

 

 

 назад