вселена

 

1001 легенди за диетата
 

Колко трябва да тежи жената? Защо пълнеем? Защо по време на диетите “отслабват” гърдите? Какво е максималното тегло, до което може да се отслабне, без да вреди на здравето? Оказва се, че отговорите на тези въпроси са известни дори и на децата, но практиката показва, че дори и ние самите не знаем за себе си най-елементарните неща.
 

Колко трябва да тежи жената?

Има няколко метода за изчисляване на идеалното тегло. Най-старият, който и по мнението на лекарите и жените, е остарял, е бил предложен преди 100 години от френския лекар Пол Брок. Формулата е проста – от ръста в сантиметри се изважда 100 и се получава нужното тегло. Но по този начин не се отчитат индивидуалните различия в строежа на тялото (дълги крака, широки кости, спортно телосложение). По късно е предложен индекса BMI. Той се определя по следната формула: теглото (в кг) се дели на ръста (в м) на квадрат. Следователно при ръст 1,70 и тегло 70 кг индексът BMI е равен на 24,2. Идеалните показатели за мъже са 20-25, а за жени 19-24.

Защо пълнеем?

По две причини. В болшинството от случаите наднорменото тегло възниква като резултат от енергетичен дисбаланс. Това се получава, когато постъпилата енергия превишава разхода й (много ядене - малко движение). В резултат на това се получава натрупвания в организма във вид на мастна тъкан.

Втората важна причина се явява семейството. Това са и наследствеността, и семейните традиции. Като правило максимална генетическа зависимост се наблюдава между теглото на майка и дъщеря. В по-редки случаи – майка и син и минимална зависимост – между баща и деца.

Но също така е важен и наследствения начин на хранене на детето. Ако от раждането му от сутрин до вечер бъде хранено с пирожки, сладкиши, сандвичи, когато порасне, то ще продължи да яде по пет-шест пъти на ден всевъзможни храни.
 

Губим ли излишните килограми в същата последователност, в която ги трупаме?

За огромно съжаление всичко става точно обратното. Алън Болтън, известният австралийски специалист по оздравителни спортове, твърди, че излишното тегло се натрупва първо в областта на бедрата и таза, а “си отива” оттам – накрая. Медиците са убедени, че пълните бедра и ханш играят защитна, изолираща роля по време на бременност, затова хормонът естроген концентрира мазнините именно в тази област. Следователно, да се избавим от тлъстините в долната област е доста сложно. Освен това, не стига, че нашето тяло самоволно си трупа тлъстини за защита на детето, за чието зачатие ние дори и не сме си помислили, ами и майката Природа му помага. Последната е надарила жените с почти два пъти повече мазнини, отколкото мъжа. Обилието от мазнини, по замисъла на Природата трябва да помогне на жената да роди и изхрани детето.
 

Защо при диетите “съхнат” гърдите? И само при диетите ли?

Не е тайна, че когато вашето тегло е в идеална форма, краката ви стават по-стройни, бедрата влизат в романтичния 44-ти номер, ръцете придобиват трогателна изящност, а гърдите стават страшни – увиснали, безжизнени. Медиците обясняват, че съединителната тъкан на гърдите прилича на гумени бинтове. В началото те еластично и леко се разтягат и стягат, но в краищата отслабват. Но не само диетите оказват пагубно влияние на гърдите. Бягането също така ускорява износването на гръдната тъкан. Както показва едно изследване, проведено от една от фирмите, произвеждащи сутиени, при бягането средно-големите гърди подскачат около 8 см, което не е полезно за тях. Така че преди спортни занимания, непременно се запасете с добър сутиен.
 

Какво максимално тегло може да се свали за един месец без вреда за здравето?

Могат да се свалят не повече от два килограма. Не вярвайте на рекламни обяви: “5 кг за една седмица”. Последните изследвания показват, че за да се избегне обратният ефект, е необходимо да се откажем от строгите диети за отслабване. Първо трябва да знаете, че всяка диета е свързана с ограничения, които предизвикват депресия, а ако жената е наплашена, тя просто не може да отслабне. Второ, бързо свалените килограми, също така бързо се възстановяват след спирането на диетата.
 

Толкова ли е полезно лечебното гладуване?

Смята се, че древните индийски йоги първи са започнали да практикуват гладуването като оздравителна диета. Питагор гладувал по 40 дни и изисквал същото от своите ученици. В края на ХХ век американският учен Пол Брег разви своята идея за гладуването в известната по цял свят книга “Чудото на гладуването”. При гладуването не само изгарят излишните мазнини и теглото намалява, но и което е най-важно – организмът се пречиства. Цялата отделителна система работи за изхвърляне на токсините. Само през белите дробове се изхвърлят над 150 вредни вещества. Освен това, когато организмът не получава хранителни вещества, е принуден да живее за сметка на собствените си тъкани и най-напред да “изяде” болните, изродени клетки. Гладуването е полезно за някои хронични заболявания. И, което е най-приятно, след разтоварните дни, когато вие пиете само вода, на следващата сутрин вашата кожа изглежда така, сякаш сте прекарали поне една седмица в салон за красота и доказва, че организмът ви се е обновил и оздравял.
 

Какво е разделното хранене?

Тази диета се базира на лъжливата представа, че не бива да се ядат едновременно храни, които съдържат белтъци, въглехидрати и мазнини, тъй като белтъците са несъвместими с въглехидратите, а с живите продукти са съвместими. Ако те се приемат заедно, както правят болшинството от жителите на Земята, според привържениците на разделното хранене, продуктите не могат да се преработват и започват да гният в стомаха, като отравят целия организъм, затова се препоръчва да се консумират поотделно. Но теоретиците на разделното хранене не отчитат, че в природата не съществуват протеини, въглехидрати или мазнини в чист вид. Месото съдържа е белтъци и мазнини, орехите – и мазнини, и белтъци, и въглехидрати. Освен това тези хранителни вещества се преработват в различни участъци на стомаха, така че нищо страшно не може да ви се случи.
 

Помага ли вегетарианството да отслабнем безболезнено?

Пълното вегетарианство (при което се изключват и яйцата и млечните продукти) лишава организма от пълноценен белтък, който съдържа незаменими аминокиселини.
 

Какво е това плодов ден и защо е необходим?

За организма е много полезно един път в седмицата или на десет дни да се ядат само плодове. В такива дни организмът получава по-малко калории. Освен това плодовете оказват пикочогонно действие, намаляват количеството на водата в организма, регулират работата на стомаха и дебелото черво. На ден могат да се изяждат един и половина килограма плодове. На хората, страдащи от ниско кръвно се препоръчва в такива дни да пият кафе, тъй като плодовата диета подпомага понижаването на кръвното налягане.
 

Действително ли по време на секс се изгарят много калории?

Трябва да ви огорчим – ако разчитате само на секс, никога няма да влезете в норма. Човек, тежащ 70 кг при активни занимания изгаря около 18-20 калории в минута. Но сексът, макар и да не предизвиква отслабване, оказва много благоприятно влияние на женския организъм. Той регулира хормоналния баланс: в нашия организъм попадат мъжки хормони – феромони – необходими за нормалния хормонален баланс, който отговаря за редовната и безболезнена менструация. Той увеличава нивото на естрогените в кръвта: изобилието от тези хормони подобрява нашата сърдечно-съдовата система, понижава нивото на холестерина. Освен това сексът подобрява имунната система и намалява стреса.

назад